Schijfremmen vs velgremmen

We krijgen regelmatig mensen in de winkel die vragen hebben over schijfremmen en of dat een reden is om naar een nieuwe fiets over te gaan. Op die laatste vraag kunnen we een kort antwoord geven: zelden!

In onderstaande gaan we ervan uit dat je niet met carbon wielen in combinatie met velgremmen rijdt. Carbon velgen hebben nog steeds (veel) minder remvermogen dan aluminium velgen, zeker bij nat weer. Het is ons nog steeds een raadsel waarom mensen een carbon wielset combineren met velgremmen. Dit is gewoon een veiligheidsrisico! In dat geval hoef je hier ook eigenlijk niet verder te lezen want remvermogen staat niet op je lijstje met prioriteiten.
Schijfremmen worden door de fabrikanten en ook wel door de vakbladen aangeprezen alsof het ‘wiel opnieuw is uitgevonden’. Dat is uiteraard niet waar, wij rijden zelf met velgremmen (en verwachten dat, dat nog wel een poosje zo blijft). We kunnen onder vrijwel alle omstandigheden zo hard remmen dat we onszelf onderuit kunnen remmen. Meer remvermogen hebben we dus niet nodig.

In dat kader is het ook opvallend dat wij in de winkel veel meer versleten remblokjes van de achterrem dan van de voorrem tegen komen. Als we 5 sets remblokjes vervangen zijn er pakweg 4 voor de achterrem. Hieruit kun je concluderen dat het beschikbare remvermogen van een fiets bij lange na niet wordt gebruikt. Het remvermogen van je fiets (of zelfs van je auto) zit toch echt in de voorrem. En inderdaad als je hard in de voorrem knijpt vlieg je over je stuur heen. Daar staat tegenover dat als je in een noodsituatie alleen remt met je achterrem de kans groot is dat je ergens tegenaan rijdt. Maximaal gebruik maken van je remmen is iets wat bijna geen enkele racefietser met enige regelmaat oefent. Probeer eens op een veilige plek om maximaal hard te remmen, voor, achter en voor en achter gecombineerd. Je zult tot de conclusie komen dat je, je achterrem gewoon met rust kunt laten (als je een zo kort mogelijke remweg wilt). Als je het niet gelooft: proberen en het kan je leven redden!

Echt goede objectieve testen van schijfremmen zijn zeldzaam maar vooral in het Duitse blad Tour verschijnen met enige regelmaat testen met vergelijkingen tussen velg- en schijfremmen.
Tot nu toe blijkt telkens weer uit die testen dat schijfremmen in de bergen, vooral als je wat zwaarder bent, snel tegen hun beperkingen aan lopen, vooral de warmtehuishouding van schijfremmen blijkt kritisch. Als je meerdere keren achter elkaar af moet remmen van zeg 80 km/u naar 30 km/u moet er serieus veel warmte worden opgenomen door het remsysteem.

Nog erger is het als je een constante lage snelheid wilt aanhouden tijdens een afdaling. Een en ander kan resulteren in oververhitte remmen en kapotte schijven. In de praktijk betekent dat een totaal uitvallen van de rem. Des te kleiner de schijf des te groter de problemen met de warmte huishouding van de rem (ter overweging: de grootst mogelijke schijf is de velg…).

In onze ogen hebben schijfremmen twee echte voordelen: de betere doseerbaarheid en de mogelijkheid (als het frame dat toelaat om met (veel) bredere banden te rijden (hoewel de laatste generaties velgremmen ook tot 28 mm banden aan kunnen).

In Tour nr 1 van 2019 stond een erg goede test waarbij alle aspecten van het remmen zijn vergeleken. Twee Scott fietsen werden getest, identieke carbon frames, beiden met Ultegra een met velgremmen en een met schijfremmen. Uit deze test blijkt dat schijfremmen twee voordelen hebben tov velgremmen: een betere
doseerbaarheid en een sneller aanspreken met nat weer. Het lompe remvermogen (10% helling naar beneden en voluit remmen vanaf 46 km/u met 95 kg te remmen gewicht) blijktvoor beide remtypen identiek; je kiest dus niet voor een schijfrem vanwege een hoger remvermogen.

Nadelen zijn er ook: de velgremfiets weegt bijna 1 kilo minder en is goedkoper, onderhoud is aanzienlijk duurder bij schijfremmen en (reeds genoemd) de belastbaarheid van schijfremmen tegen warmte is minder. Daar komt nog bij dat een schijfrem ontlucht moet worden als je per ongeluk je fiets een keer wat ongelukkig laat vallen en schijfremmen hoor je altijd wel een beetje aanlopen (tot stevig krijsen onder natte omstandigheden).

Uit de test komt een duidelijk advies naar voren: als je een fiets onder de pakweg € 3.000,= wilt kopen ben je het beste af met een velgrem daarboven eerder schijfremmen. Een conclusie waar wij ons prima in kunnen vinden.

Bezoek ons

Bergweg 82A

3036BD Rotterdam

Bereik ons

010 - 458 9112

www.profietsen.nl

 

Openingstijden

Zondag en maandag - gesloten
Dinsdag – vrijdag   13:00-18:00
Zaterdag                  10:00-17:00